Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Helyhez kötötten telepített rádió-iránymérő berendezés

 

>> Iránymérő felhasználói ismertető.pdf

 

/upload/files/136/vhf-radio-iranymero-s-492.jpg

 

Célkitűzés:

   
Elsősorban a kisgépes (general aviation) repülést kiszolgáló repülőterek információs szolgálatát segítő eszköz biztosítása.
Tegye lehetővé az adott repülőtér saját kommunikációs frekvenciáján jelentkező rádióforrásnak a telepített iránymérőtől mért irányszög-, valamint a rádióforrástól az iránymérőhöz vezető irányszög számszerű kijelzését.

A telepített rendszer mérőegységből és kijelző egységből áll. A kijelző egységet az info-szolgálat helyén-, míg a mérőegységet az info-szolgálat kommunikációs rádió antennájától különböző helyen kell telepíteni.

A mérőegység a  4 m hosszú műanyag csövekből készített piramisszerű „három láb” között helyezkedik el, a lábakban futó zsinórzat biztosította hozzáférhetőséggel.
Az UV sugárzást  álló festéssel védett, üvegszálas műanyaglemezből készített,
0,66 m átmérőjű, 0,22 m magasságú forgástest hengerpalástján vannak elhelyezve a dipól antennaelemek, amelyek csatlakoznak a zárt térben lévő VHF vevőhöz és a mérést vezérlő elektronikához. Ugyancsak e térben helyezkedik el a mérési adatokat kisugárzó, ISM csatornán működő rádióadó. A mérőegység működését autonóm energiaforrás látja el, amely akkumulátortelepből, a hengerpalást külső felületére szerelt szolárcellákból és miniatűr szélerőműből áll. Az egység villámcsapás elleni védelmét a földtől való teljes szigeteltsége biztosítja.

A kijelző egységen két sorban, 3-3 számjegyet megjelenítő, 20 mm magasságú LED-es kijelző van elhelyezve. A felső sor számjegyei vörös színűek és az „innen mért” irányszöget-, míg az alsó sor számjegyei zöld színűek és az „ide vezető”  irányszöget jelenítik meg. A saját kommunikációs csatornán történő minden egyes „megszólalásnál” megjelennek a fentebb értelmezett irányszögek fokokban kifejezett számértékei és a forgalmazás megszűntét követő 2-3 másodpercig láthatóak maradnak.
Egy süllyesztett „HITELESÍTÉS” feliratú nyomógomb szolgál a mért értéknek a valós irányszög értéktől való esetleges eltérésének helyesbítésére.
A kisugárzott digitális adatfolyam a mérőegység felé irányított és a kijelző egységhez csatlakoztatott antennáról az ISM vevőn és a feldolgozó elektronikán keresztül kerül a számkijelzőkre.
Az egység áramellátása 5 V feszültségű egyenárammal történik, amelyet  úgynevezett hálózati USB-tápegységhez, vagy számítógép USB portjához való csatlakoztatással lehet megvalósítani. 

A hitelesítés működése és eljárása:


A rendszer telepítése folyamán pontosan meghatározásra kerül az info-szolgálat kommunikációs rádiójának antennájához az iránymérő egységtől  mutató irányvektor irányszöge. Ez a számérték „hardveresen beírásra” kerül a kijelzőegységbe. Amikor az info-szolgálat rádiója adás üzemmódba kerül, a vörös színű számsoron ennek az irányszögnek számértéke kell, hogy megjelenjen.

Amennyiben ettől eltérés mutatkozik, úgy az adásüzem fenntartása mellett meg kell nyomni a „HITELESÍTÉS” feliratú gombot, melynek hatására megtörténik a hibakorrekció és a továbbiakban a kijelzőn az automatikusan korrigált irányszögek jelennek meg. Az eljárás bármikor megismételhető és a korrekciós érték (a mért és a valós irányszög előjeles különbsége)  az egység áramellátásának megszakításáig tárolódik.