Helyhez kötötten telepített VHF rádió iránymérő

vhf_radio_iranymero.jpg

 

A rendszer fejlesztésének célkitűzése: Olyan berendezés létrehozása, mely a gyakorlati elvárásoknak megfelelő szolgáltatást nyújt, valamint beszerzési, telepítési és üzemeltetési költségeben is vállalható.

A rendszert egy autonóm működésű mérőegység és egy kijelző egység képezi. A mérőegység a földi info-kommunikációs rádió antennájától különböző helyen, míg a kijelző egység az info-szolgálat helyén kerül telepítésre. Ezen elrendezés teszi lehetővé, hogy az info-szolgálat minden egyes rádióadása alkalmával ellenőrizhető, illetve hitelesíthető az iránymérő rendszer működése.

„AIRPOS” Légijármű helyzetmeghatározó rendszer

airpos.jpg

 

A légijármű lajstromjele, valamint térbeli (3D) helyzetének és mozgásjellemzőinek adatai a jármű fedélzetén elhelyezett, GPS modullal rendelkező adategység segítségével kerülnek kisugárzásra. Az adatok továbbítása történhet: VHF kommunikációs rádió és/vagy ISM (860 MHz) csatornán. Adatküldés VHF csatornán kizárólag a kommunikációs adások alkalmával, ISM csatornán pedig másodpercenkénti frissítéssel, a pilóta szándékától függetlenül, folyamatosan történik. Az adatfogadás hatósugara VHF csatornán megegyezik a kommunikációs hatósugárral, az ISM csatornán 5-25 km.

BEMUTATKOZÁS

Az ELMESZTI Bt. (Elektronikai Mechanikai Szolgáltató és Tervező Iroda Betéti Társaság) 1999. november 22. napján került bejegyzésre, műszaki tanácsadás és mérnöki tevékenységi körökben.

Munkánk során javarészt egyedi elektronikus műszerek fejlesztése és előállítása történik. A társaság beltagjainak az aktív repülésben eltöltött több tíz éves múltja kapcsán a cég 2006-ban repülésbiztonsági szolgáltatással bővítette tevékenységét. Utóbbi aktivitás helyezte fókuszba a repülésbiztonságot segítő fejlesztési projekteket.

Elsődleges cél a kornak megfelelő technikai eszközökkel mostohán ellátott kisgépes repülőterek számára az info-szolgálat munkáját támogató berendezések fejlesztése, előállítása és telepítése.