Vegye fel velünk a kapcsolatot!

“AIRPOS” Légijármű helyzetmeghatározó

 

>> AirPos Légijármű helyzetmeghatározó.pdf

 

Célkitűzés:

 

/upload/files/136/airpos-493.jpg

A légijármű térbeli (3D) helyzetét és mozgásjellemzőit meghatározó adatokat a jármű fedélzetén elhelyezett, kizárólag e feladat ellátását szolgáló, GPS modul biztosítja. A modul másodpercenként kibocsájtott „MNEA" kódolású, adatmondataiból kerülnek kiválasztásra a szélességi-, hosszúsági- és magassági, koordináták, valamint a mozgást jellemző adatok.

 

A kiválasztott adatokból és egy, a légi járművet azonosító jelből képzett „üzenet" kerül kisugárzásra a légijármű személyzetének akaratától függetlenül. A vételi oldalon (megjelenítő egység) térképhátterén követhető a légijármű.

 

Az „üzenet" kisugárzása két rádiócsatornán történhet választhatóan egyenként, vagy együttesen:

 

  • a; A kommunikációs rádió csatornáján (VHF, 118-136 MHz) adás üzemmód idején, másodpercenként frissített ismétléssel.
  • b; ISM rádiócsatornán (868 MHz-es sávban) működő adóval, másodpercenként frissített ismétléssel, folyamatosan.

 

Amíg a kommunikációs rádiócsatornán továbbított adatok feldolgozhatósága megegyezik a használható összeköttetés hatósugarával (levegő-föld vonatkozásban akár többször tíz kilométer távolságban), addig az ISM csatornán kisugárzott adatok a légijármű mintegy 15-20 km hatosugarárban értékelhetők. Ez utóbbi adatátvitel célja a légijárműnek a bázisrepülőtér közel-körzetében (forgalmi körön) való folyamatos nyomon követhetősége függetlenül attól, hogy a kommunikációs csatornán történik, vagy nem történik adás.

A kisugárzott üzenetek feldolgozása és megjelenítése az adatforrások (légi járművek) hatósugarában tartózkodó, megfelelő szoftverrel ellátott PC-n, vagy annak megfelelő feladatokat ellátó számítástechnikai eszközökön történik. Ezen eszközök akár földi (pl. starthely, irányító torony stb.), akár légi (pl. másik légijármű) telepítésűek lehetnek és egy időben tetszés szerinti számban üzemeltethetők. A kisugárzott üzeneteket egy rádióvevő(ke)t, és mikrokontrollert tartalmazó illesztő egység továbbítja a feldolgozó számítástechnikai eszközre.